Project Annie’s zachte afscheid

Eind 2022 ben ik gestart met vastleggen van dit bijzondere proces. Annie heeft een ongeneeslijke stofwisselingsziekte Cystinose. Nu is ze 35 jaar. Door medicatie stijgt de levensverwachting, maar de kans is heel groot dat ze geen 50 jaar wordt. Toen ze 3 jaar was werden haar ouders verteld dat ze niet ouder zou worden dan 12 jaar. Voor Annie is het nu tijd om concreet met haar dood bezig te zijn en hoopt daardoor dat het afscheid minder hard is. Ze wil haar eigen lijkwade maken samen met haar dierbaren. Dit gaat ze doen van de wol van de schapen van haar vader. Hiervoor is een dag in juni 2023 gepland. Ondertussen heeft ze een viltvakvrouw ingeschakeld om haar te helpen om de lijkwade te maken. Er is inmiddels een proefje van de lijkwade gemaakt.

Thema’s die dicht bij me staan zoals: angst, rouw, maar ook vrijheid, verbinding en je hart volgen staan centraal in dit project.

Ik vind dat het normaal zou moeten zijn om op deze manier met je eigen dood bezig te kunnen zijn zonder dat mensen daar een oordeel over hebben. Het hoeft geen taboe te zijn. Door dit onderwerp in het ‘licht’ te zetten kunnen we (Annie en ik) andere mensen in een soortgelijke situatie helpen om de bespreekbaarheid hierover te vergroten.

Plaats een reactie