Wetplate

Wetplate fotografie in Zwolle, waar oude technieken en ambacht samensmelten tot adembenemende portretten.

AnkeStudio20210630_099

Authentieke 19e-eeuwse fotografie

Jaren geleden op een fotobeurs zag ik portretten die mij aangrepen. De contrasten, de kleur, de indringende blikken. De foto’s hadden iets ongrijpbaar, iets mystieks, iets driedimensionaals. Door het gebruik van antieke camera’s en 19e-eeuwse fotografische processen is dit werk authentiek. Sindsdien ben ik mij gaan verdiepen in deze oude fotografische methode.

Contact

De kunst van langzaam fotograferen

Hiervoor heb ik een aantal workshops gevolgd om meer bekend te raken met wat er allemaal voor nodig is om tot een gewenst eindresultaat te komen.

Eén foto maken kost veel tijd omdat er veel processen worden doorlopen. De vertraging van dit proces is zo anders dan hoe men tegenwoordig gewend is om foto’s te maken en terug te kijken. Dat maakt het juist voor mij fascinerend. De verplichte vertraging door het proces werkt goed om mijn creativiteit de ruimte te geven. Vaak zit een persoon +/- 10 seconden stil voor een foto en daardoor ontstaat er een heel ander portret dan men gewend is om te zien. Even lachen is niet mogelijk. En voor een mooie scherpte mag er niet worden bewogen. Het is echt ‘anders dan anders’.

AnkeStudio20210630_063
Open ateliers 4

Ambacht en de magie van Wetplate

Voor mij is het ook een uitdaging om in deze tijd van digitale fotografie het ambacht en de magie van dit procedé levend te houden.

Portfolio